Bulgaristan'dan Gelen Din Adamları Üniversitemizi Ziyaret Ettiler

Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm ile birlikte Bulgaristan’ın kuzeybatı şehirlerinden gelen din adamları, belediye başkan ve yardımcılarından oluşan heyet 25 Eylül 2017 tarihinde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun ve Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz da katıldı.

İki ülke arasında dostluğu ve komşuluk ilişkilerini güçlendirmek amacıyla yola çıktıklarını anlatan Vidin-Montana Müftüsü Necati Ali Ali geçmişten gelen ruhu canlı tutup bunu gelecek nesillere aktarmak gerektiğini ve bu doğrultuda ziyaretlerinin devamı olacağını söyledi.

Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kalıcı genel sekreteri olduğumuz Balkan Üniversiteler Birliği’nin toplantısının bu yıl Sofya’da yapıldığını, önümüzdeki toplantının Tetova’da yapılacağına dair heyete bilgi verdi. Üniversitemiz hakkındaki soruları cevaplayarak Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları ile Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde çalışmakta olan Bulgar hocalardan bahsetti. Rektör “Edirne birçok kültürün bir arada barındığı, başkentlik yapmış bir şehir. Biz kardeşliği burada yaşatmak istiyoruz, iki komşu ülke olarak aynı şarkılara sevinip üzülüyor, aynı yemekleri yiyoruz, ortak yönlerimiz fazla. Ziyaretinizden dolayı çok memnun olduk” dedi.

Üniversitemizin bölgedeki son teknolojiye sahip en kaliteli üniversite olduğunu bildiklerini söyleyen Metropolit Arhimandrit Antim, tıp ilminin öneminden, insanlığa faydasından bahsederek “Müslüman ve Hristiyanların birlikte rahatça ve problemsiz yaşayabildiklerini tüm dünyaya anlatalım. Birer elmaya sahip iki kişi elmaları kendi arasında değiştirirse bu maddi bağdır, fikirlerini birbirleriyle paylaşırlarsa fikirler çoğalır. Bilgi her şeyin temeli. Bilgi ruhu aydınlatır, eğitimle insan her yere ulaşabilir.” dedi.

Vidin ilçesi Belogradçik Belediye Başkanı Boris Nikolov Türkiye’de son 15-20 yılda görülen gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Üniversitemizdeki Bulgar öğrenciler ve düşürülen harçlar ve Üniversite Hastanesinden yabancı vatandaşların nasıl yararlanabilecekleri hakkında bilgi aldı. 

Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Edirne Valiliğinin çalışmalarıyla yapılan Plevne’deki Belene Camii’nden bahsederek Kuzeybatı Bulgaristan’da yapılması planlanan diğer cami projelerini anlattı. İnsanların doğduğu yerlerde dini gereksinimlerini gidermenin önemli olduğunu bu konuda akademik camiadan destek beklediklerini söyledi.

Ev sahipliğinden çok memnun kaldıklarını söyleyen heyet, Üniversitemizi Bulgaristan’a davet ederek iş birliğinin devamını dilediler.

Ek Resimler
Bu içerik 25.09.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 623 kez okundu.