S
Avrupa Konseyi’nde Trakya Üniversitesi Rüzgârı: “Geleceğim Sensin” Projesi Strazburg’da!
Strazburg’daki Avrupa Konseyi “Çanakkale Türküsü”yle Yankılandı,
Trakya Üniversitesi’nin “Geleceğim Sensin Orkestrası” Ayakta Alkışlandı…
Trakya Üniversitesi’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde düzenlenen Gönül Elçileri projesi kapsamında, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun eşi Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun fikriyle hayata geçirdiği “Geleceğim Sensin” projesini temsil eden 7 kişilik orkestra, Türkiye ve dünya çapında bir ilke imza atarak, Strazburg’daki Avrupa Konseyi’nde muhteşem bir konser verdi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 47 üye ve 5 gözlemci üye olmak üzere 52 ülkeden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi çok sayıda parlamenterin katıldığı yıllık toplantı sırasında, Strazburg’daki Avrupa Konseyi binasının fuaye alanında bir konser veren Trakya Üniversitesi Geleceğim Sensin Orkestrası, Avrupa’nın kalbinde, Strazburg’da, alaturka enstrümanlarla icra ettiği “Mozart Türk Marşı” ve “Neşeye Övgü” gibi eserlerle birlikte, “Çanakkale Türküsü”nden “Uzun İnce Bir Yoldayım”a, “Nihavent Longa”dan “Vardar Ovası”na, “Drama Köprüsü”nden “Üsküdar’a Gider İken”e kadar bir çok ünlü Türk eserini seslendirerek büyüleyici bir performans sergiledi. Konser öncesi ve sırasında misafirlere, projenin tüm aşamalarının anlatıldığı İngilizce film izletildi. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer yönetiminde, Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası’nı temsilen 7 kişilik ekibin verdiği konser, dakikalarca ayakta alkışlandı. Avrupa Konseyi’ne Trakya Üniversitesi’ni temsilen, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Eşi Dr. Nilgün Tabakoğlu, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Özel Kalem ve Basın Danışmanı Öğr. Gör. Kıvanç Ada ile birlikte, koro ve orkestrayı oluşturan öğrencileri temsilen, 7 kişilik bir ekip katıldı. Yaklaşık 1 saat süren konserin sonunda ise katılımcılar, ekibin ortaya koyduğu caz performansıyla keyifli dakikalar yaşadı.
Konser öncesi, Avrupa Konseyi’nde parlamenterler ve konsey çalışanlarına yönelik bir konuşma gerçekleştiren Dr. Nilgün Tabakoğlu, “Bugün çocuklarımızla birlikte Avrupa Konseyi’nde, sizlerin karşısında olmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Hepinize Türkiye’den, Edirne’den selamlar, sevgiler getirdik. Yaklaşık 1 yıl önce yola çıkarken, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlatılan ‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi’ bizim ilham kaynağımız oldu. Türkiye’nin yüz akı kurumlarından biri olan Trakya Üniversitesi olarak, ‘Edirne’de ve bölgemizde neleri değiştirebiliriz?’, ‘Ülkemize, toplumumuza nasıl fayda sağlayabiliriz?’ düşünceleriyle harekete geçtik. Ve odağında geleceğimizin teminatı çocuklarımızın olduğu bir çalışma gerçekleştirmeye karar verdik. ‘Geleceğim Sensin’ adını verdiğimiz projemizle, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı hocalarımız, Edirne’nin dezavantajlı bölgelerindeki ilk ve ortaokullarda öğrenim gören çocuklarımıza yönelik bir yetenek taraması gerçekleştirdi. Bu taramada seçilen çocuklarımız, konservatuvarımızda uzun süreli bir temel sanat ve müzik eğitimi aldı, eğitimlerimiz halen aralıksız bir şekilde devam ediyor. Sesleri güzel olan öğrencilerimiz koroya dahil edilirken, enstrüman çalabilme yeteneği olanlar ise enstrüman eğitimine alındı. Bu doğrultuda ‘Trakya Üniversitesi Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası’nı kurduk. Eğitimlerle birlikte inanılmaz bir gelişim gösteren çocuklarımız, bu süreçte çok önemli konserlere imza attı. Edirne’de gerçekleştirilen ilk konserin ardından, Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edilerek onurlandırıldık. Çocuklarımız, Kasım 2018’de, Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde unutulmaz bir konser verdi. Projemizi, Türkiye’nin 81 ilindeki vali eşlerine rol model olarak anlatmanın gururunu yaşadık.” dedi.
Bugün, bir hayallerini daha gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade eden Dr. Nilgün Tabakoğlu, “Geleceğim Sensin Koro ve Orkestramızı temsilen 7 öğrencimizle birlikte, Avrupa’nın kalbinde, Strazburg’ta, Avrupa Konseyi’nde olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle sizlere, bugün bizimle birlikte olamasalar da, projemizde görev alan tüm gönüllü hocalarımızla birlikte çocuklarımızın selamlarını, sevgilerini de getirdik. Sürdürülebilirlik ilkesiyle çıktığımız bu yolda, çocuklarımızı her anlamda desteklemeye devam edeceğiz… Bugün artık, onlara açtığımız yeni ufuklar sayesinde, projeye dahil olan 55 çocuğumuzdan 8’i konservatuvar öğrencimiz, birçok öğrencimiz de bu hedef için var gücüyle çalışıyor. İnanıyoruz ki, Geleceğim Sensin projemiz bundan sonra da yeni başarılarla yoluna devam edecek. Projede emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. Projemiz elbette burada sona ermiyor. Yeni sürprizler ve daha büyük hedeflerle sesimizi tüm dünyaya duyurmaya devam edeceğiz.” dedi.
Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun ardından bir konuşma gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bugün hem bizler hem de çocuklarımız için çok özel ve anlamlı bir gün. Tamamen gönüllülük esasıyla yaktığımız küçük bir kıvılcımın her geçen gün büyüyerek Strazburg’a, Avrupa Konseyi’ne kadar ulaşmasından onur duyuyoruz. Sizlere selamlarını getirdiğimiz, medeniyetlerin buluşma noktası olan Edirne, çoğulculuğun ve çok kültürlülüğün dünyadaki merkezi niteliğinde bir şehir. Edirne, Türk medeniyetindeki hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünün yeryüzündeki yansıması. Biz de Trakya Üniversitesi olarak, tarihte önemli işler başarmış, dünya tarihine yön vermiş Edirnemize, ufuk açıcı, yol gösterici bilimsel ve kültürel çalışmalarla hizmet verme gayretindeyiz. ‘Geleceğim Sensin’ adlı projemizle de, yaşadığımız toprakların köklü ve zengin mirasına önemli bir katkı sunduğumuza inanıyoruz. Bu projeyle, eğer çalışılırsa, istenilirse, sebat edilirse, emek ve destek verilirse çocuklarımızın üniversite sıralarında, sahnelerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ve hatta bugün olduğu gibi dünyanın en güzel yerlerinde olabileceklerini göstermiş olduk. ‘Çalışsam, gayret etsem ne olacak?’ gibi düşünceleri bu proje sayesinde kırdık. Çocuklarımıza yeni bir ufuk açtık, koyduğumuz hedeflerle onları sımsıkı yaşama bağladık. Gönül isterdi ki, bugün 55 kişiden oluşan tüm koro ve orkestramızla birlikte Strazburg’da olalım, ancak tüm ekibimizi temsilen bugün 7 evladımız burada. Bizimle birlikte olamayan çocuklarımız ve Hocalarımız adına, Avrupa Konseyi’nin tüm üyelerini Edirne’ye davet etmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Avrupa Konseyi’nin amaçları arasında, azınlıklar, ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma gibi sorunlara çözüm aramak, Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak gibi idealler yer aldığını belirten Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Çok benzer amaçlara hizmet eden Geleceğim Sensin projemizle, Avrupa Konsey’inde olmak hepimiz adına çok ayrı ve özel bir anlam taşıyor. Bu düşüncelerle, her daim ilgi ve desteklerini yanımızda hissettiğimiz Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi başta olmak üzere, fikir sahibi Eşim Dr. Nilgün Tabakoğlu’na, Gönül Elçisi hocalarımıza, çocuklarımıza ve kıymetli ailelerine teşekkür ediyorum. Bizleri burada misafir eden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisimize şükranlarımı sunuyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer ise hayata geçirdikleri projenin, toplum ve üniversite arasındaki güçlü iletişimin en somut örneklerinden biri olduğunu belirterek, “Tamamen gönüllülük esasıyla, projede görev alan tüm Hocalarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz çalışma kapsamında, çocuklarımızın sesini Avrupa Konseyi’ne kadar duyurmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki günlerde, yeni ve farklı sürprizlerle tüm dünyada ses getirecek işlere imza atacağımıza inanıyoruz. Bu yaşananlar, gerçek bir başarı öyküsü olarak ‘rol model’ olma niteliğini taşıyor. Umuyoruz, diliyoruz, projemiz benzer projeler için de tetikleyici olur. Toplumsal gelişime, hep birlikte daha da büyük katkılar sağlamaya devam ederiz. Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası olarak hedeflerimiz büyük, inanarak, heyecanla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Orkestranın, daha önce hiç yurt dışına çıkmayan 7 genç üyesi, yaşadıkları heyecanı şu sözlerle ifade etti: “Bugün, hayalini bile kuramadığımız bir şehirde, televizyonlarda gördüğümüz bir ortamda, Avrupa Konsey’inde konser verdik. Heyecanımız çok büyük. Başta Dr. Nilgün Tabakoğlu olmak üzere bize bu yolu açan, desteklerini esirgemeyen tüm Hocalarımıza teşekkür ederiz. Onların emeklerine karşılık verebilmek için var gücümüze çalışmaya devam edeceğiz. Ne mutlu bize ki bugün Türkiye’yi, Edirne ve Trakya Üniversitesi’ni Avrupa’da gururla, onurla temsil ediyoruz. Bu dünyayı gördükten sonra artık yepyeni hedeflerimiz, hayallerimiz var. Arkamızda bu destek olduktan sonra, dünyanın her yerinde konser verebileceğimize, bayrağımızı her yerde gururla dalgalandırabileceğimize inanıyoruz.”
Konsere, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Başkanı, Ak Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç ve beraberindeki heyetin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği adına Büyükelçi Kaan Esener ve Avrupa Konseyi’ndeki birçok ülkeyi temsil eden parlamenterlerden oluşan çok sayıda izleyici katıldı. Konser programı, Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası ile katılımcıların onuruna verilen yemeğin ardından son buldu.
Trakya Üniversitesi Geleceğim Sensin Projesi Hakkında…
Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun girişimleriyle hayata geçirilen Gönül Elçileri – Geleceğim Sensin projesi kapsamında, Trakya Üniversitesi’nin Gönül Elçileri, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Dr. Öğr. Üyesi Musa Eren İşkodralı, Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Öner Dinç, Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Tan, Öğr. Gör. Sela Can Dökmeci, Arş. Gör. Ümit Çavuş, Öğretim Elemanı Gizem Alkan ve Adnan Sever; 2018 yılının başında, Edirne’nin dezavantajlı bölgelerindeki 17 ilk ve ortaokulu tarayarak 55 yetenekli çocuğu keşfetti. Proje sayesinde yepyeni ufuklar kazanan ve konservatuvar öğrencisi olma hedefiyle yeniden hayata tutunan çocuklar, 4 ay boyunca şan, nota ve enstrüman başta olmak üzere kapsamlı bir müzik eğitimini profesyonel ellerden alarak kendilerini geliştirdi.
2018’in başındaki eğitim sürecinin ardından, Mayıs 2018’de Edirne bir konser veren “Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası”, kısa sürede adını ülke genelinde duyurarak dikkatleri üzerine çekti. Bir yıl boyunca devam eden eğitimlerin ardından proje, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Türkiye’nin 81 ilinde görev yapan valilerin eşlerine örnek proje olarak anlatıldı ve “Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne davet edilerek Ankara’da da unutulmaz bir konser verdi.
Verdiği konserlerin ardından yıldızı her geçen gün daha da parlayan “Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası”nı temsil eden 7 kişilik ekip, bu defa çok büyük bir hayali daha gerçekleştirerek, Avrupa’nın tam merkezinde, Strazburg’daki Avrupa Konseyi’nde muhteşem bir konser verdi.
Avrupa Konseyi Konserinde İcra Edilen Eserler…
- Gülnihal (Dede Efendi’nin, Doğu'nun Batı'dan daha ileride olduğunu ispat etmek için, tek gecede bestelediği ilk Türk Valsi…)
- Kızılcıklar Oldu Mu? (Edirne’de yaşayan bir genç kızın, Karadeniz’de askerlik yapan nişanlısına olan özlemini anlatan halk türküsü…)
- Uzun İnce Bir Yoldayım (Büyük halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun, dillere desten türküsü…)
- Çanakkale Türküsü (Dünya tarihini derinden etkileyen, kahramanlık destanı Çanakkale Savaşları’nın türküsü…)
- Mozart Türk Marşı (Türkler’in Avrupa'da hayranlık uyandırdığı yıllarda, Mehter Marşı ritminden esinlenerek Mozart’ın bestelediği eser…)
- Neşeye Övgü (İlk defa 1824 yılında Viyana'da seslendirilen Beethoven 9. Senfoni’den, “Kardeş Olun Ey İnsanlar” olarak da bilinen eser...)
- Drama Köprüsü (Drama’da yetişen, halk kahramanı Debreli Hasan’ın türküsü…)
- Üsküdar’a Gider İken (Bir İstanbul külhanisinin yazdığı türkü…)
- Vardar Ovası (Memleket özlemiyle yakılan anonim bir türkü…)
- Nihavent Longa (Bestecisi Kemani Kevser Hanım olan, melodisi hemen her yerde kullanılan ünlü Türk eseri…)
Ek Resimler
Bu içerik 18.04.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1212 kez okundu.