Çift Diploma Programı İle ilgili İlk Adım Amerika Birleşik Devletleri'nde Atıldı

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar, 04-09 Haziran tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki University of Kansas Lawrence (KU- LAWRENCE), University of Kansas Medical Center (KUMC) ve University of Missouri, Kansas City (UMKC) ziyaret etti ve adı geçen üniversiteler ile lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenci ve akademisyen değişim programı, ortak müfredat ve bilimsel projeleri hayata geçirme ana konularını kapsayan akademik iş birliği anlaşmasına imza koydu.

University of Missouri Kansas City ile gerçekleştirilen görüşmeler çerçevesinde Trakya Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler son sınıflarını tamamlamak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gidebilme imkanına kavuşacaklar. Eğitimlerinin ilk üç yılını Trakya Üniversitesi’nde son yılını da Missouri Eyaletinin saygın devlet üniversitelerinden biri olan University of Missouri Kansas City’de tamamlayan öğrenciler, bir yıl daha Yüksek Lisans eğitimine devam edip (3 yıl Trakya Üniversitesi ve 2 yıl University of Missouri, Kansas City) hem Trakya Üniversitesi’nin Lisans hem de Amerikan Devlet Üniversitesi’nin Lisans ve Yüksek Lisans diplomalarına sahip olabilecekler.

Ayrıca önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitimlerine devam eden Trakya Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının profesyonel düzeyde yabancı dil eğitimini, Amerika’da University of Kansas(KU) ve University of Missouri Kansas City (UMKC) alabilmeleri konusunda da anlaşma sağlandı. Özellikle University of Missouri Kansas City (UMKC)’nin bu eğitim için Trakya Üniversitesi öğrenci ve öğretim elemanlarına özel, %50 burs imkanı sağlayacağı ifade edildi. İngilizce eğitimi öğrencinin İngilizce seviyesine göre 8, 16, 32 ya da 40 haftadan oluşmaktadır.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; yurt dışı yükseköğretim kurumlarıyla ortak eğitim öğretim programı olan “Çift Diploma Programları”nın en çok önem verdiği konulardan biri olduğunu, bu anlaşmalara dünyada bilimsel ve akademik hayatına yön veren Amerika üniversiteleri ile başlayarak Avrupa ve Balkan üniversiteleri ile devam edeceğini ve Üniversitemiz öğrencilerine küreselleşen yükseköğretimin kapılarını açmakla kalmayıp aynı zamanda uluslararası rekabet ve kariyer gelişimi için önemli bir fırsat sunacağını belirtti. Rektörümüz Trakya Üniversitesinin, 54 farklı ülkeden gelen 47.000 aşkın öğrencisine uluslararası ortamda eğitim imkanı sunarak bu çok kültürlü ortamı ve bilimsel bağımsız kurumlardan tarafından akredite edilmiş bölümleri ve her yıl istikrarlı biçimde artan öğrenci sayısı ile emin adımlarla geleceğe ilerlediğini ifade etti.

Çift Diploma Programı ile ilgili ilk adım Amerika Birleşik Devletleri’nin köklü devlet üniversitelerinden biri olan University of Missouri, Kansas City (UMKC) ile başlatıldı. 3+2 Yüksek Lisans (3 yıl Trakya Üniversitesi ve 2 yıl University of Missouri Kansas City) programları öncelikle Fen Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültelerindeki birer bölümle başlayıp daha sonrada tüm üniversite fakülte ve bölümlerine yayılması konusunda fikir birliğine varıldı. TOFEL sınavından 79 üstü alan öğrencilerin direkt olarak bu programlara başlayacağı, İngilizcesi yeterli olmayan öğrencilerimiz için de bir yıllık hazırlık programı alarak başlaması söz konusu olacaktır. University of Missouri, Kansas City (UMKC) Trakya Üniversitesi öğrencilerine bölümlere göre %30-40 arasında burs imkanı sağlayacak ve yıllık okul ücretleri 10.000-13.000 $ arasında olacağı öngörülmektedir.

Ayrıca University of Missouri Kansas City’nin bir yıllık 1+1 programı (1 dönem İngilizce dil eğitimi ve 1 dönem Öğrencinin kendi bölümünde eğitim alması) konuşuldu. Bu programların bitiminden sonra öğrenci University of Missouri Kansas City (UMKC)’de 2 dönem yarı burslu eğitim aldığına dair belge alacaktır. Bu eğitim ile öğrencilerimiz hem sağlam bir yabancı dil eğitimi ve akademik alt yapı kazanacak hem de Amerika’daki köklü bir devlet üniversitesinden bir yıl yarı burslu eğitim aldığını özgeçmişinde gösterebilmenin avantajına sahip olacaklar. 
Ek Resimler
Bu içerik 20.06.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 3809 kez okundu.