Kosova’nın 13. Bağımsızlık Coşkusu Trakya Üniversitesi’nde Kutlandı

Trakya Üniversitesi, Avrupa’nın en genç ülkesi olan Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 13’üncü yıl dönümünü, Kosova’dan bakan ve milletvekillerinin yer aldığı bir heyetin katıldığı özel bir programla kutladı…

Balkan coğrafyası ile olan gönül bağını sosyal ve kültürel çalışmalarla güçlendirme gayretinde olan Trakya Üniversitesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlık coşkusuna ortak oldu. Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin iş birliğinde, Trakya Üniversitesi Uluslararası Kültürel Etkileşim Topluluğu ve Edirne Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen programa Kosova’dan bakan, milletvekili ve bürokratlardan oluşan 30’a yakın davetli ile il protokolü katıldı.

COVID-19 önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilen ve Trakya Üniversitesinin Youtube ve Facebook sayfalarından canlı olarak yayınlanan etkinlikte Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası ile ses sanatçısı Rumelili Doğan tarafından verilen konserler bağımsızlık coşkusuna renk kattı.

Saygı duruşunda bulunulması ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda Kosova’nın bağımsızlık sürecinin anlatıldığı bir video da gösterildi. Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un Kosova Bağımsızlık Gecesi için gönderdiği video mesaj yayınlandı. Şentop mesajında şu ifadelere yer verdi:

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Video İle Gönderdiği Mesajda İki Ülke Kardeşliğine Vurgu Yaptı

“Bugün Kosova çok kültürlü etnik yapısı ile kısa sürede Balkan coğrafyasının demokratik ve müreffeh bir ülkesi olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve egemenliği Balkanlar'daki istikrar ve barış için olmazsa olmaz bir husustur. Kosova'da, soydaşlarımızın da dahil olduğu, farklı etnik toplulukların barış içerisinde bir arada yaşamasından da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bugün soydaşlarımızın Kosova'ya toplumsal, kültürel ve ekonomik olarak değerli katkılar sunduğunu görmek mutluluk vericidir. Trakya Üniversitemizin de değerli çalışmalar ile bölgemiz ve gönül coğrafyamız Balkanlar'a önemli hizmetler verdiğini müşahede etmekten, kalbi her zaman bu bölge ile birlikte çarpan bir kardeşiniz olarak mesrurum. Bu itibarla Kosova'nın bağımsızlık gününe dair gerçekleştirilen bu etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Üniversitemizi ayrıca kutluyorum. Var olsun Türkiye ve Kosova kardeşliği.”

Gecenin açılış konuşmasını yapan Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mert Moskov, Kosova’nın bağımsızlık coşkusunun 2017 yılından bu yana Trakya Üniversitesi’nde kutlandığını belirterek katkı ve desteklerinden ötürü Trakya Üniversitesi yönetimine teşekkür etti.

Kosova Meclisi Başkanvekili Fikrim Damka: Trakya Üniversitesi Her Alanda Bize Destek Oluyor
Kosova Meclisi Başkanvekili ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Türkiye’nin hiçbir çıkar gözetmeden Kosova’yı her alanda desteklediğini belirterek, “Bu destek yalnızca devlet bazında değil. Bugün Trakya Üniversitesi geleceğimiz olan gençlerimizin eğitimi konusunda çok önemli katkılar sağlıyor. Rektörümüz, hastanelerin kapılarını sonuna kadar açarak çok sayıda soydaşımızın ve Kosovalı vatandaşımızın tedavi edilmesini ve hayata yeniden bağlanmasını sağladı. Bununla da yetinmeyip Kosova’da Teknopark kurulması için de tüm tecrübelerini seferber ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan: İki Ülke Arasındaki Güçlü Bağlar İlelebet Devam Edecek

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan, Kosova’nın 17 Şubat 2008 tarihinde tüm dünyaya ilan ettiği bağımsızlık bildirgesini imzalayan Türk kökenli bir vekil olmanın verdiği gururla, o günleri kendilerine bir kez daha hatırlatan ve yaşatan Trakya Üniversitesi’ne teşekkürlerini sunarak, iki ülke halkı arasındaki güçlü bağların ilelebet süreceğini vurguladı. Türkiye’nin ve Türk halkının desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini ifade eden Bakan Enis Kervan, “Kosova’nın uluslararası arenada bağımsızlığının tanınmasına vermiş olduğu destek, ne kadar güçlü ve köklü bağlara sahip olduğumuzun en önemli göstergesidir. Kosova’nın gelişip güçlenmesi için desteğini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti’ne, Kosovalı öğrencilere kapılarını sonuna kadar açan Trakya Üniversitesi’ne ve Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Volkan Türk Vural: Trakya Üniversitesi Ülkemizi Gururla Temsil Ediyor

Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Türkiye’nin Kosova’ya elinden gelen desteği her zaman verdiğini ve vermeye de devam edeceğini belirterek, “Türkiye’deki birçok üniversite ismini kurulduğu şehirden alır. Trakya Üniversitesi bunun bir istisnasıdır. Kapsayıcı ve bütünlükçü bir yaklaşımla yalnızca ait olduğu kent ve ulusal sınırlar içinde değil, uluslararası coğrafyada da ülkemizi gururla, başarıyla temsil ediyorlar.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Trakya Üniversitesi Tüm İmkânlarıyla Kosova’nın Yanındadır
Balkan göçmeni ailenin bir ferdi olarak Balkanlara gönülden bağlı olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sahip oldukları tüm birikim, imkân ve deneyimi Kosova özelinde bütün Balkan coğrafyasıyla paylaşmaya hazır olduklarını vurguladı. Eğitimden sağlığa, kültürden bilime her alanda koşulsuz, şartsız Balkanların ve Kosova’nın yanında ve hizmetinde olduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bugüne kadar her alanda ve konuda Kosova’nın yanında olan Trakya Üniversitesi, şimdi de ekonomik, teknolojik ve inovatif gelişmelerin merkezi olan Teknopark projesi ile Kosova’nın ve kardeş halkların yanında olmaya devam ediyor. Buraya taşıyacağımız teknopark modeli ile Kosova’nın ekonomik ve teknolojik gelişimine önemli katkılar sunmayı hedefliyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi’nin Kosova’dan 500 öğrenciye kucak açtığını da belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bu rakamın artarak devam edeceği belirterek, “Her yıl büyük bir heyecan ve coşkuyla kutladığımız bağımsızlık günü etkinliğimizi bu yıl öğrencilerimizden uzak ve ayrı kutlasak da canlı olarak yayınladığımız etkinliğe bizleri izleyerek ortak olduklarını biliyoruz. Bu sevinç ve gurur bizleri mutlu etmeye yetiyor.”

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde kutlanan “Kosova Cumhuriyeti 13. Bağımsızlık Kutlaması”na Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Enis Kervan, KDTP Genel Başkanı ve Kosova Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka, Kosova Milletvekili Fidan Brina Jilta, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Büyükelçi Volkan Türk Vural, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Başdanışmanı ve KDTP Prizren Şubesi Başkanı Levent Buş, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Danışmanı Mert Aşıkferki katıldı.

Program, açılış konuşmalarının ardından plaket takdimi ve devamında ses sanatçısı Rumelili Doğan’ın mini konseriyle sona erdi. 
Ek Resimler
Bu içerik 26.02.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 706 kez okundu.