Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı, Türkiye’de en çok Kuzey Makedonyalı öğrencinin öğrenim gördüğü Trakya Üniversitesinde coşkuyla kutlandı.

ResimResimResimResimResimResimResimHer yıl geleneksel olarak düzenlenen Trakya Üniversitesi Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı etkinlikleri bu yıl da yoğun katılımla Balkan Kongre Merkezi’nde kutlandı. Program, saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Trakya Üniversitesi tanıtım filmi ve Kuzey Makedonya tanıtım videosu ile başladı.

Açılış konuşmaları ile devam eden etkinlikte, Trakya Üniversitesinde eğitim gören Kuzey Makedonyalı Birsen Hasan yaptığı konuşmada, Trakya Üniversitesinin eğitimlerine sağladığı katkıdan bahsederek, Trakya Üniversitesinde 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

 Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Kübra Varlık konuşmasında, 21 Aralık Türkçe Eğitimi Bayramı ve Kuzey Makedonya’da Türkçe kullanımı hakkında bilgi verdi.

Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Gürgendereli “Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde biz Türkçe’nin tarihini 8. yüzyıldan yani Orhun Yazıtları’ndan başlatırız ve 21. yüzyıla kadar getiririz. Görüldüğü üzere Türkçe o kadar geniş bir zaman dilimi içerisinde ve coğrafyada hem konuşulan hem yazılan hem de edebiyat dili olarak kullanılmış bir dildir.” diyerek programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Edirne İl Temsilcisi Fatih Ot, bu programa katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında “Oktay Sinanoğlu’nun ‘Türkçe giderse Türkiye gider.’ diye bir sözü vardır. Onun dediği gibi Balkanlarda Türkçe’nin hala konuşuluyor olması soydaş ve akraba topluluklarımızın en güçlü şekilde orada olduğunun, birlik ve beraberlik içerisinde yaşadıklarının işaretidir.” diyerek keyifli bir program olması temennisinde bulundu.

2007 yılından beri Kuzey Makedonya Türklerinin 21 Aralık tarihinde Türkçe Bayramını kutladıklarını ifade eden Kuzey Makedonya Konsolosu Iljaz Feta “2007 yılından itibaren Kuzey Makedonya Türkleri bayramlarını ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Yıllar geçtikçe bu kutlamalar ülke dışına da taşmıştır. Özellikle Türkiye’deki soydaşlarımız tarafından da bu tarihte kutlamalar yapılması bizleri de son derece memnun etmektedir. Bugün Kuzey Makedonya’daki yaklaşık 40’dan fazla okulda eğitim Türkçe dilinde gerçekleştirilmektedir.” diyerek Kuzey Makedonya’daki 5 üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünün bulunduğunu vurguladı ve 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı kutladı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı kutlayarak başladığı konuşmasında “Trakya Üniversitesi, Balkanları kendisine uzmanlık alanı olarak seçmiş, Türkiye’de en çok Balkanlı öğrencinin okuduğu üniversite. Kuzey Makedonya ile ilişkilerimiz oldukça güçlü. Kuzey Makedonya’daki birçok üniversite ile eğitim, kültürel iş birliği ve diğer faaliyet alanlarında iş birliklerimiz ve ikili anlaşmalarımız var. Aynı zamanda bu üniversitelerle Balkan Üniversiteler Birliğinde birlikte çalışıyoruz. Makedonya ile olan yakın iş birliklerimiz içerisinde belki de en önemlisi, örnek modellemesi ile Trakya Üniversitesi Teknopark’ın benzer modelleme ve yapısı ile Makedonya’ya kazandırılması amacıyla yaptığımız çalışmalardır. En son Kuzey Makedonya’nın iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiş sayın Prof. Dr. Gjorge Ivanov’u Trakya Üniversitesinde ağırladık ve burada ona Fahri Doktora töreni gerçekleştirdik. Sayın Ivonov’da bize burada Osmanlı’da Müslümanların, Hıristiyanların, Yahudilerin ortak yaşamı konusunda çok güzel bir konferans gerçekleştirdi. Geçmişe baktığımız zaman Kuzey Makedonya’da çok önemli şahsiyetlerin yer aldığını görüyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün babasının Kocacık Yörüklerinden olduğunu biliyoruz. Türkçe’nin en duru, en has yazarı Yahya Kemal’in Üsküp’te doğduğunu biliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un da Gevgeli bir Türk ailenin çocuğu olduğunu biliyoruz ve her sene kendisiyle Kuzey Makedonya’da 21 Aralık’ta kutlamalara katılıyoruz. Üniversitemizde de 21 Aralık Türkçe Bayramı kutlamaları bir gelenek haline geldi ve bu yıl altıncısını düzenliyoruz. Bu güzel dilin Balkanlar’da devam ediyor olması, kültürlerle etkileşim içinde olması büyük bir kazanımdır. Trakya Üniversitesi olarak her zaman Balkan Türklerinin yanında olduğumuzu ve Türkçe’nin korunması adına elimizden gelen gayreti gösterdiğimizi belirtmek isterim.” diyerek programın hazırlamasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen Kuzey Makedonya Vardarın Üstünde Derneği Halkoyunu Ekibi gösterisi, Uluslararası öğrencilerin Halkoyunu gösterisi, Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği Halkoyunları Ekibi gösterisi, Grup Maalesef Konseri, solo performanslar, Grup Deforme Konseri ve Grup Agadegeç Konseri ile Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Eğitimi Bayrımı coşkuyla kutlandı.

Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Kuzey Makedonya İstanbul Konsolosu Iljaz Feta, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Gürgendereli, dekanlar, müdürler, akademisyenler, öğrenciler ve Edirne halkı katıldı.ResimResimResim

Bu içerik 22.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.