Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğunun açılışını gerçekleştirmek üzere Edirne’ye gelen Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Trakya Üniversitesini ziyaret etti.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğunun açılışını gerçekleştirmek ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere Edirne’de bulunan Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Trakya Üniversitesini ziyaret etti. Ziyarette, Rektör Vekili Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ile görüşen Bakan Osmani, daha sonra Trakya Üniversitesinde okuyan Kuzey Makedonyalı öğrencilerle bir araya geldi. Bakan Bujar Osmani’ye, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago ve Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir eşlik etti.

Rektörlük Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ziyarette, Trakya Üniversitesi hakkında bilgiler paylaşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Türkiye’de Balkanlardan en çok öğrenciye eğitim veren kurum olduklarını söyledi. Trakya Üniversitesinde 84 farklı ülkeden uluslararası öğrenciye eğitim verdiklerini söyleyen Rektör Yardımcısı Türkyılmaz, Kuzey Makedonya’dan 156 öğrencinin Trakya Üniversitesinde eğitim aldığını söyledi.

Trakya Üniversitesinin, Türkiye’de Balkanlar konusunda uzman bir üniversite olduğunu, 3,57 impact faktörü ile Balkanların en prestijli Tıp dergisi Balkan Medical Journal’ı yayımladıklarını, Balkan Dilleri ve Edebiyatları bölümü ve Balkan Araştırma Enstitüsü ile bölgeye yönelik akademik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Üniversitesinin bölge ile bağının sadece eğitim ve sağlık ile kısıtlı olmadığına dikkat çekti. Kuzey Makedonya’nın ilk teknoparkının kurulması için protokol imzaladıklarını dile getiren Türkyılmaz, “Trakya Üniversitesi Teknopark, bünyesindeki 136 firma ve çoğu lisansüstü eğitimli 500’ü aşkın çalışanı ile örnek modellemesini Kuzey Makedonya’ya sunmaya hazır. Teknoparklarda firmalara ve çalışanlara bazı muafiyetler ve avantajlar sağlanıyor. Ayrıca üniversite bünyesindeki bu teknoparklarda akademisyenler firma kurabiliyor ya da firmalara mentorlük hizmeti sağlıyor. Bu da kamu-sanayi iş birliğinin en güzel yolu. Kuzey Makedonya, kanunlarında birtakım değişiklikler gerçekleştirebilirse büyüme ve gelişme adına büyük bir atılım olacaktır. Biz Trakya Üniversitesi olarak her türlü desteği vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesindeki nazik karşılama ve sıcak ilgiden dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, ülkeye dönüşte teknopark konusunu gündeme getireceğini ve süreci takip edeceğini ifade etti.

Bakan Osmani, Kuzey Makedonyalı Öğrenciler ile Buluştu

Rektörlükte gerçekleşen görüşmeden sonra Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda Trakya Üniversitesinde okuyan Kuzey Makedonyalı öğrenciler ile bir araya geldi.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğunun açılışını gerçekleştirdikleri ifade eden Bakan Bujar Osmani, Fahri Konsolos Eser Cevahir’in öğrencilerle kendisi arasında bağ kuracağını söyledi. Edirne temasları kapsamında öğrencilerle de bir araya gelmeyi çok istediğini belirten Osmani, “Bizim Türkiye ile her zaman yükselişte olan güçlü ilişkilerimiz var. Stratejik ortaklık anlaşması imzaladığımız iki ülkeden biri olan Türkiye, siyaset ve ekonomi olan başta olmak üzere her alanda destekçimizdir. Kuzey Makedonya’da her dört yabancı şirketten biri Türk şirketidir. 1.800 Türk şirketinde 20 binden fazla insan istihdam edilmektedir. Sizler de Kuzey Makedonya ile Türkiye arasında köprü görevi üstleniyorsunuz. Fahri konsolosluk aracılığıyla her zaman hizmetinizdeyiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Osmani ayrıca, Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz eşliğinde Sultan II. Bayezid Külliyesi Camii ile Trakya Üniversitesi Sağlık ve İmaret Müzelerini ziyaret etti.

Ek Resimler
Bu içerik 23.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 139 kez okundu.