Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı, Trakya Üniversitesi Heyetini Ağırladı

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki Trakya Üniversitesi heyeti, Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi ile görüştü. Görüşmede, Trakya Üniversitesi’nin iş birliğinde, Kuzey Makedonya’da kurulması hedeflenen teknopark modeli üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
 
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Özdemir ile Basın Danışmanı, Özel Kalem Öğr. Gör. Kıvanç Ada’dan oluşan Trakya Üniversitesi heyeti, Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi ve Bakanlık yöneticileri ile bir araya geldi. Kısa süre önce Kosova’da hayata geçirilmesi için önemli adımların atıldığı ve bir protokolün imzalandığı, AR-GE ve inovasyonun merkezi olan Teknopark modelini Kuzey Makedonya’ya taşımayı hedefleyen Trakya Üniversitesi, Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi ile buluştu. Toplantıda, Kuzey Makedonya başta olmak üzere Balkanların ekonomik, teknolojik ve yenilikçi gelişimine katkı sağlayacak çalışmaların gerçekleştirilmesi, girişimcilik ekosistemi kurulması, teknoloji geliştirme bölgeleri aracılığıyla muafiyet düzenlemelerinin hayata geçirilmesi ile iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlü bir ekonomik iş birliğiyle geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması gibi birçok başlıkta görüşmelerde bulunuldu. Görüşmeye, Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Nikola Jankulovski de eşlik etti.
 
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Balkanlarda Teknopark modelimizin yaygınlaşması için çalışıyoruz.”
 
AR-GE ve inovasyonun ekonomik olarak gelişmiş toplumların anahtar sözcükleri olduğunu ve dünya ekonomisinde bu iki alanın payının her geçen gün arttığını vurgulayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu kavramların merkezi olan Teknopark modeli, istihdama ve ülke ekonomilerine de önemli katma değer sağlıyor. Bugün 82 firması, yüzlerce çalışanı ve onlarca proje ve patenti ile Trakya Teknopark, bir örnek model vasfı taşıyor. Biz, bu modelimizi geçtiğimiz aylarda Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Vesel Krasniqi ile imzaladığımız anlaşma ile Kosova’ya taşımak yönündeki ilk adımlarımızı attık. Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago ile yaptığımız görüşmede, bu modelin Kuzey Makedonya’da da hayata geçirilmesi konusunda bir fikir teatisinde bulunduk. Bugün burada Sayın Bakan ile yapmış olduğumuz görüşmede heyecanımızın ve düşüncelerimizin ortak olduğunu görüyoruz. Trakya Üniversitesi olarak üniversite ve sanayi iş birliğinde edinmiş olduğumuz tecrübeleri ve Trakya Teknopark modelini Balkanlarda yaygınlaştırmak ve bölgenin menfaatine sunmak için çalışıyoruz. Bu düşüncelerle, tüm bilgi birikimi ve tecrübemizi, Kuzey Makedonya’daki paydaşlarımıza aktarmaya, elimizde ne varsa paylaşmaya hazırız.” dedi. Ekonomik temelli birçok iş birliği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sıcak ve dostane yaklaşımlarından ötürü Bakan Kreşnik Bekteşi’ye teşekkür etti.
 
Trakya Teknopark’ın modellemesinden ve faaliyet gösteren firmaların çalışmalarından oldukça etkilendiğini ifade eden Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi, Trakya Üniversitesi’nin inovasyon, AR-GE, Avrupa Birliği Projeleri, ürün ticarileştirme ve patent tecrübelerinden faydalanmak istediklerini vurguladı. Bakan Kreşnik Bekteşi, “Trakya Üniversitesi’nin Teknopark konusundaki tecrübesi ve Trakya Teknopark’ın ulaştığı nokta bizim için gerçekten etkileyici. Bu anlamda Trakya Üniversitesi’nin birikiminden yararlanmak ve Teknopark modelini ülkemiz kazandırmak istiyoruz. Bu anlamda üzerimize düşen ne varsa yapmaya, gerekli tüm düzenlemeleri tamamlayarak hızlı bir şekilde yol almaya hazırız. Bu modelin Kuzey Makedonya’ya ekonomik anlamda çok önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyor ve her türlü desteğe hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.” dedi.   
 
Ziyarette Trakya Üniversitesi ve Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanlığı arasında bir ön protokol imzalanmasına karar verildi. Görüşmeler, heyetler arasında detayların görüşülmesi, alt çalışma gruplarının oluşturulması ve bu gurupların çalışmalarını tamamladıktan sonra ilgili birimlere bir rapor sunmasının kararlaştırılması ile son buldu. İki kurum arasındaki protokolün en kısa süre imzalanması konusunda hemfikir kalındı.
Ek Resimler
Bu içerik 29.03.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 367 kez okundu.