Kuzey Makedonya Türkçe Bayramı Trakya Üniversitesinde Coşkuyla Kutlandı

Kuzey Makedonya Türklerinin Milli Günü olan “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı”, Trakya Üniversitesinin organizasyonunda, Balkan Kongre Merkezi’nde kutlandı. Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Uluslararası Kültürel Etkileşim topluluğunun düzenlediği gecede, Gizem Sancaklı ile Balkan Müzik ve Gösteri Sanatları Topluluğu sahne aldı. Açılış konuşmalarının ardından Balkan ezgileri ve halk oyunlarıyla doyasıya eğlenen öğrenciler, Rumeli Türküleriyle coştu. Oldukça renkli görüntülerin yaşandığı gecenin sonunda, Balkanların çeşitli ülkelerinden Trakya Üniversitesine eğitim amacıyla gelen öğrenciler, kol kola girerek Balkan dostluğuna vurgu yaptı. Türkiye’de okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği’nin katkılarıyla düzenlenen geceye, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Aktan Ago, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Edirne İl Göç İdaresi Müdür Vekili Musa Aşılıoğlu, Kuzey Makedonya Radyo Televizyon Kurumu’nun Türkçe Yayınları Müdürü Erhan Hasip, siyasi parti temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde geleneksel hale getirilerek ikincisi düzenlenen “Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı” programı öncesi, Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde Kuzey Makedonya’ya ait yöresel kıyafetler, mutfak eşyaları, toprak ve bakır kaplar ve yöreye has el dokuması ürünlerden oluşan bir stant da katılımcılarla buluştu.

Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kuzey Makedonya Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Kuzey Makedonya’da Türk eğitiminin en büyük temsilcilerinden biri olan Abdülhakim Hikmet Doğan’ın hayatını anlatan kısa bir film gösterimi gerçekleştirildi. Programda ayrıca Abdülhakim Hikmet Doğan’ın torunu, Şirin Doğan’ın da Trakya Üniversitesi öğrencisi olduğu ve programa katıldığı bilgisi verildi. İki ülke marşlarının ardından bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Uluslararası Kültürel Etkileşim Topluluğu ve Türkiye’de Okuyan Kuzey Makedonyalı Öğrenciler Birliği Başkanı Hişam Emin, Türkçe’nin Kuzey Makedonya’da bir bayram olarak kutlanmasının başta Kuzey Makedonya olmak üzere tüm Balkanlar’da yaşayan Türkler için gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Hişam Emin’in konuşmasının ardından programda bir konuşma da Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Aktan Ago yaptı. Dr. Aktan Ago, Türkçe Eğitim Bayramı'nın Kuzey Makedonya’nın kültürel çeşitliliğine ve ortak yaşama muazzam bir katkı sunduğunu belirterek, “Kuzey Makedonya Devleti’nin 2007 yılında almış olduğu karar ile 21 Aralık, ülkede yaşayan Türklerin resmi bayramı olarak kutlanıyor. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde Türk toplumu asırlardır kendi dili, inancı, kültürü ve değerleriyle kendi öz varlığını sürdürüyor. Bugün, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinde, 40 ilköğretim okulunda yaklaşık 6.800 Türk öğrenci, lise öğrenimine kadar kendi öz dilinde eğitim alıyor. Lise ve mesleki ortaokullarda 1.200’ün üzerinde öğrenci, eğitimlerine Türk dilinde devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Makedonya’daki dört üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri okutularak, Türkçe’nin okullarda eğitim dili olarak okutulması için yeni öğretim elamanları yetiştiriliyor. Bu vesileyle Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk halkının, özellikle eğitime emek veren başta Türk öğretmenleri, öğrencileri ve bütün Türk toplumunun, 21 Aralık Türk Eğitim Bayramı’nı kutluyorum.” dedi.
Programda konuşan Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Türkiye ve Kuzey Makedonya arasında son derece iyi ilişkiler olduğunu belirterek, bu gibi özel ve anlamlı günlerin iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlenmesine önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Türkçe Eğitim Bayramı'nın Türk soydaşları için kökenlerini her daim hatırlamasına olanak verdiğini de dile getiren Büyükelçi Volkan Türk Vural, “Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilerin ve sürekli güçlenen yakın bağlarımızın en önemli temsilcilerinden biri şüphesiz Kuzey Makedonya’da yaşayan, ülkelerine olan bağlılıklarını ve sadakatlerini ispatlamış olan Türk topluluklarıdır. Soydaşlarımızın refahı, Türkiye ve Kuzey Makedonya ilişkilerini daha da kuvvetlendirmektedir. Dil, kültürleri birleştiren, bir arada yaşama kültürünü öğreten en önemli unsurların başında gelir. Makedonya’da yaşayan soydaşlarımızın dilinin, kültürünün ve sanatının yaşatılmasına katkı veren bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Trakya Üniversitesi Rektörü ve değerli akademisyenleri olmak üzere tüm gençlerimize teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin Balkanlar misyonu ve vizyonu hakkında bilgiler vererek dost ve kardeş ülke Kuzey Makedonya’ya kapılarının her zaman açık olduğunu ifade etti. Trakya Üniversitesine öğrenim için gelen öğrencilere hangi dilden, dinden veya milletten olduklarını sormadıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Öğrencilerimize, ‘Gel, ne olursan ol yine gel. Kapımız herkese açık.’ diyoruz.” İfadelerin kullandı. Trakya Üniversitesinde, Kuzey Makedonya’dan gelen 196 öğrenci olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan ülkelerinin milli ve kültürel günleri başta olmak üzere her yıl uluslararası öğrenciler için bir dizi etkinlik düzenlediklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bir ülkeyi hatırlamanın, o ülkenin sahip olduğu değerleri yaşatmanın ve korumanın önemli olduğunu düşünüyorum. Var olan ilişkilerimizi güçlendirmek, birlik ve beraberliğimizi artırmak en önemli önceliğimiz. Soydaşlarımızın, Türkçe’yi öğrenmelerine imkân tanınması bizler için son derece sevindirici bir durum. Orada varlığını sürdüren soydaşlarımıza Türk olmanın, Türkçe bilmenin değerli olduğu bir zemin yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kuzey Makedonya’da sadece üniversitelerle ilişkiler yürütmüyoruz. Kuzey Makedonya’dan gelen soydaş öğretmenleri, 21. yüzyılın modern eğitim yaklaşımlarına uygun olarak, eğitim-öğretim alanındaki en güncel gelişmeler ve uygulamalarla donatmak için çalışıyoruz. Yaklaşık 4 yıldır Kalkandelen Tetova Üniversitesi tıp fakültesinden gelen öğrencilerine, Hastanemizde, 15 gün boyunca staj yaptırıyoruz ve onların ilgi ve tecrübelerini artırmak için gayret gösteriyoruz. Neredeyse bütün üniversitelerle ikili anlaşmalarımız var ve bu iş birliklerini daha da geliştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Kuzey Makedonya’daki kurumlara Türkçe eğitimin geliştirilmesi noktasında ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sevindirici bir gelişmeyi katılımcılarla paylaşarak, Trakya Üniversitesi’nde Makedonca ana bilim dalı kurduklarını duyurdu. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu etkinliğin, iki ülke arasındaki ilişkilere, kardeşlik ve dostluk bağlarına katkı sunmasını dilediğini belirterek, değerli konuklara ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Konuşmalar sonrası Kuzey Makedonya Radyo Televizyon Kurumunun Türkçe Yayınları Müdürü Erhan Hasip, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nın önemini anlatan bir sunum gerçekleştirerek Kuzey Makedonya’da Türkçe'nin yaşatılması için yürütülen çalışmalar ve gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında önemli bilgiler verdi.

Programda, gerçekleştirilen plaket töreninin ardından, Balkan Müzik ve Gösteri Sanatları Topluluğu’nun hazırladığı gösteriye geçildi. Balkan ezgileri ve halk oyunlarıyla birbirinden keyifli dakikalar geçiren öğrenciler, “Rising Star Türkiye” yarışmasında adından söz ettiren Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yüksek Lisans Programı Öğrencisi Gizem Sancaklı ve sanatçı öğrencilerimizin konseri ile keyifli bir gece yaşadı.

Programın sonunda, Rumeli Türküleri eşliğinde sahneye çıkan öğrenciler, kol kola girerek “Balkan Halayı” çekti. Günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Umut KOZAKOĞLU
Ek Resimler
Bu içerik 15.01.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 413 kez okundu.