S
Trakya Üniversitesi, UDEF Tarafından Düzenlenen 5. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu’na Ev Sahipliği Yaptı
Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Öğrenci Sempozyumu, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun bu yılki teması “Sosyal ve Beşerî Bilimler, Fen ve Mühendislik Bilimleri ile Uluslararası Öğrencilik” oldu. UDEF tarafından her yıl farklı bir üniversitede gerçekleştirilen sempozyum bu yıl, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Maarif Vakfı ve Edirne Valiliği’nin destekleriyle, 3.050’si Balkan uyruklu olmak üzere 63 farklı ülkeden toplam 4.206 uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü Trakya Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Sempozyumun açılış törenine; AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural ve UDEF Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ali Uysal, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Yurtcan, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakıcı, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Edirne Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu ile çok sayıda uluslararası öğrenci ve akademisyen katıldı. Balkan Kongre Merkezi’nde, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Suriyeli öğrenci Ahmet Şerifoğlu’nun Kur’an tilaveti ile başlayan açılış töreni daha sonra Trakya Üniversitesi’nin ve UDEF’in tanıtım filmlerinin izlenmesi ile devam etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un telgrafının okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.
UDEF BAŞKANI DR. MEHMET ALİ POLAT: “TÜRKİYE’DE 172 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR...”
UDEF Başkanı Dr. Mehmet Ali Bolat dünyanın farklı coğrafyalarından 172 bin uluslararası öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığını belirttiği konuşmasında, Türkiye’nin uluslararası öğrenciler için kaliteli bir eğitim imkânı sunduğunu ifade etti. UDEF olarak Türkiye'nin dünya genelinde bir eğitim üssü haline gelmesi adına önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Bolat, “Ülkemize gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmak, onları birbirleriyle kaynaştırmak, ülkemizde edindikleri birikimleri farklı coğrafyalara taşıyabilecek vasıflı insanlar olmalarını sağlamak için gayret ediyoruz. UDEF olarak ülkemizin 2023 vizyonunda 350 bin uluslararası öğrenci hedefini daha yukarılara çekmek için çalışıyoruz." dedi.
AK PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ DR. FATMA AKSAL: “ÜLKELERİNİZE DÖNDÜĞÜNÜZDE HEPİNİZ TÜRKİYE’NİN BÜYÜKELÇİSİ OLACAKSINIZ...”
Edirne AK Parti Milletvekili Dr. Fatma Aksal yaptığı konuşmada uluslararası öğrencilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti. Tüm öğrencilere “hoş geldiniz” diyen Aksal konuşmasında, “Sizler bizim misafirimizsiniz. Dünyada iki şey paylaştıkça çoğalıyor, bir tanesi bilgi bir diğeri de sevgi. Umuyorum ki ülkemizde bulunduğunuz süre içinde sizlerle hem bilgimizi hem sevgimizi paylaşırız. Eğitimlerinizi tamamlayıp ülkelerinize döndüğünüzde hepiniz Türkiye’nin büyükelçisi olacaksanız. Sizleri Türkiye’nin Balkanlara açılan kapsı Edirne’de ağırlamaktan ötürü büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI EDİRNE TEMSİLCİSİ BÜYÜKELÇİ VOLKAN TÜRK VURAL: “YURT DIŞINDA OKUMAK BİRÇOK AYRICALIK GETİRİYOR...”
Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural kendisinin de Fransa’da eğitim gördüğünü, bu nedenle gurbette okumanın neler getirdiğini ve neler götürdüğünü çok iyi bildiğini ifade etti. Yurtdışında okumanın insana çok önemli ayrıcalıklar getirdiğini ve bu ayrıcalıkların başında, olayları iki ayrı vizyonla analiz edebilme yeteneğinin geldiğini belirten Büyükelçi Vural, “35 yıldır Dışişleri Bakanlığı’nda çalışıyorum. Bulunduğumuz ülkelerden Türkiye’ye çok sayıda öğrenci gönderdik. Gönderirken onlara dedik ki Türkiye’de yaşamayın, Türkiye’yi yaşayın. Bir olaya Tük gibi bakabilmeyi öğrenin. Özellikle eğitim için yurtdışına gittiğinizde, geldiğiniz ülke ile belirli bir eğitim ve kültür analizi yapma kabiliyeti öğreniyorsunuz. Olaylara ve durumlara önyargılarla yaklaşmıyorsunuz. İnsanlara ve ülkelere daha hoşgörülü bakabiliyorsunuz. Bu sizler için çok önemli bir artı.” diye konuştu. Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilere, eğitimlerini tamamladıktan sonra “Ülkelerinize geri dönün” çağrısı yapan Büyükelçi Vural, “Taş yerinde ağırdır. Türkiye’nin çalışma şartları ve eğitimi elbette iyi ama ben de ülkeme döndüm. Yapılan yapıya bir taş koymak istedim. Sizler de ülkenizin kalkınma ve eğitim çabalarına katkıda bulunun. Çünkü onların size ihtiyacı var. Orada bizi anlatın, bizi temsil edin.” dedi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NDAN “TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BALKANLAR VE GELECEK” SUNUMU
Sempozyumun açılış konferansını gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, toplantının Edirne’de olmasını çok anlamlı bulduğunu belirtti. Trakya Üniversitesi olarak bu toplantıya ve toplantının içerdiği konulara büyük önem verdiklerini ifade eden Rektör Tabakoğlu daha sonra “Trakya Üniversitesi, Balkanlar ve Gelecek” başlıklı bir sunum yaparak katılımcılara detaylı bir şekilde Edirne’yi ve Trakya Üniversitesi’ni anlatı. Edirne’nin 8 bin yıldan fazla bir tarihe sahip, çok önemli bir şehir olduğunu, jeopolitik ve coğrafi olarak da çok önemli bir noktada olduğunu ifade eden Rektör Tabakoğlu, “Edirne, belki de dünyada hiçbir şehirde olmayan bir özelliğe sahip. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde doğan üç nehir Edirne’de buluşuyor. Bu yüzden Edirne sadece suların değil, yolların ve insanların buluştuğu bir şehir.” dedi.
“BİR ŞEHİR BAŞKENT OLDU MU BİR DAHA SUSTURAMAZSINIZ. EDİRNE O GÜN BUGÜNDÜR KONUŞUYOR...”
Edirne’nin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Edirne 92 yıl başkentlik yapmış bir şehir. Bir şehir başkent oldu mu bir daha susturamazsınız derler, Edirne o gün bugündür konuşuyor. Önce Balkanları sonra da İstanbul’u fetheden bir şehir Edirne. Medeniyetimizin en büyük eseri Selimiye burada inşa edilmiştir ve bu bir tesadüf değildir” dedi.
“AFRİKA’DAN VE UZAKDOĞU’DAN BİR ÜLKEYİ UZMANLIK ALANIMIZA EKLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ...”
Sunumunda, Sultan İkinci Bayezid Külliyesi’ne de önemli bir yer ayıran Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi olarak en önemli misyonlarının Balkanlar olduğunu vurgulayarak “Bizim en önemli misyonumuz Balkanlar. Balkanları kendimize uzmanlık alanı gördük. 12 Balkan ülkesi ile birebir temasta olan bir üniversiteyiz. Birçok Balkan üniversitesi ile direkt görüşmemiz var. Şu anda 63 ülkeden 4.206 öğrenci üniversitemizde öğrenim görüyor ve bu rakamın 3.050’si Balkan uyruklu. Türkiye’de en çok Balkan uyruklu öğrencinin tercih ettiği üniversiteyiz. Bu doğrultuda 2023’te 10 bin rakamını yakalama gayretindeyiz. Rumence ve Macarca bölümlerini açmaya hazırlanıyoruz. Sadece eğitim değil sağlık alanında da Balkanlara önemli hizmet veriyoruz. Şimdi yavaş yavaş stratejik olarak Afrika’dan bir ülkeyi belki Uzakdoğu’dan bir ülkeyi uzmanlık alanımıza alarak daha da geniş bir coğrafyaya hizmet eden bir üniversite olmayı istiyoruz.” dedi.
“KENDİNİZLE VE MEDENİYETİNİZLE DOST OLUN...”
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu sunumunu şu sözlerle tamamladı: “Öğrencilerimizde benim en çok gördüğüm eksilik özgüven eksikliği. Kendini bir türlü doğru yerde tanımlayamama eksikliği. Bakın, koskoca bir medeniyet kurulmuş. Osmanlı olarak düşünün, İslam medeniyeti olarak düşünün. Bize okutulan bazı şeyler eksik ya da yanlış. Mesela dünyanın döndüğünü Galileo buldu diye biliyorduk. Hal bu ki 500 yıl önce Biruni bunu bütün ayrıntılarıyla tespit etmiş. İbn-i Sina bir kitap yazdı, 600 yıl Avrupa kütüphanelerinde okutuldu. Bologna ilk üniversite diye anlatılır, oysa ki o Cezayir üniversitelerinden örnek alındı. Bazı şeyler eksik ve özellikle gösterilmiyor. Kendi medeniyetinizle dost olun. Öncelikle kendinizle dost olun. İnanıyorsanız en üstün sizsiniz. İnsanın yeryüzüne geldiği ilk topraklardan geliyorsunuz. O yüzden lütfen kendinizi küçümsemeyin. Çok büyük bir medeniyetin evlatlarısınız. O medeniyetin kırıntıları içinizde ışıl ışıl parlıyor. Bir şeyi biliyorsanız en güçlü sizsiniz. Sizler, bilmek, araştırmak ve akademik alan neyse o konuda dünyada ne yazılmışsa bilginin sınırında dolaşmakla yükümlüsünüz. Pek çok patent ve buluş kitapların içinde sizi bekliyor. Biraz ter döküp uğraşmanız gerekiyor. Onları bulun. Yolunuz bahtınız açık olsun.”
50 FARKLI ÜLKEDEN 204 BİLDİRİ
Açılış konuşmaları ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konferansının ardından bildiri sunumlarına geçildi. Türkiye’de farklı üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam eden 50 ülkeden 204 bildirici ve akademisyenin sunumlarını gerçekleştirdiği ve yurt dışından da farklı ülkelerden araştırmacıların bildiri sunduğu programda, çeşitli disiplinlerin ele alındığı 25 farklı oturum düzenlendi.
Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Ek Resimler
Bu içerik 19.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 536 kez okundu.