TRAKYA ÜNİVERSİTESİ 1.157 YENİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİSİNE MERHABA DEDİ

80 ülkeden toplam 4 bin 675 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesi, bu yıl 55 farklı ülkeden gelen 1.157 yeni uluslararası öğrencisi için “Uyum ve Tanışma Toplantısı” gerçekleştirdi. Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Uyum ve Tanışma Toplantısı’nda, uluslararası öğrencilere yönelik bilgiler paylaşıldı.

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2023-2024 Uluslararası Öğrenci Uyum ve Tanışma Toplantısı’na Edirne Valisi Yunus Sezer, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Trakya Üniversitesi Senatosu üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan programda Ağani Memmedli ve Grubu’nun mini konserinin ardından Trakya Üniversitesinin uluslararası öğrencilerinden Neslihan Mümin, Serkan Fahridin Hayredin ve Zineb Zerhoni birer konuşma yaptı.

Gümülcine’den Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim almak için Üniversitemize gelen Neslihan Mümin, Üniversitemizin sunduğu imkanlar dahilinde çift anadal yaparak 2022 yılında mezun olduğunu ve şu an Balkan Dilleri ve Edebiyatları anabilim dalında lisansüstü eğitimine devam ettiğini belirtti. Mümin, “Benim için Trakya Üniversitesi, hocalarıyla, çalışanlarıyla, kültürüyle, iyi ve doğruyu, güzeli aramak, anlamak ve paylaşmak vizyonu ve misyonuyla, buraya attığımız ilk günden bugüne, bize biz olduğumuz için ve ilim yolculuğuna verdiğimiz önemden dolayı değer veren ve bizi bir aile hassasiyeti ile yetiştiren, gerek eğitimi gerekse de sosyal aktiviteleri ile öğrencisinin geleceğini önüne seren gerçek anlamda bir ekoldür.” dedi.

Bulgaristan Şumnu’dan eğitim almak için Trakya Üniversitesi’ni tercih eden Serkan Fahridin Hayredin, Trakya Üniversitesi’nin sağladığı önemli olanaklardan birinin de uluslararası öğrencilerin birbirini tanıyıp arkadaş olması ve böylece farklı kültürleri tanımalarını sağlayan organizasyonlara yer vermesi olduğunu söyledi. Bu sayede Afrika’dan, Balkanlardaki çeşitli ülkelerden pek çok insanı tanıma şansı bulduğunu ifade etti.

Faslı Öğrencimiz Zineb Zerhoni ise “Neden Türkiye ve neden Edirne diye sorarsanız benim de sevinerek verdiğim bir cevabım var. Türkiye’nin 81 ilinin tarihi ve kültürel açıdan zengin olması kararımda etkili oldu. Edirne’de olduğum sürece Türk kültürünü ve mirasını tanıma şansı yakaladım. Ayrıca Türklerin samimi insanlar olduklarını Edirne’ye geldiğimde fark ettim. Buradaki halkın öğrencilere yaklaşımı ve sıcaklığı beni çok mutlu ediyor.” dedi.

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rifat Gürgendereli, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun desteğiyle “tek bir öğrenci bizim için kıymetlidir” düşüncesinden hareketle yola çıktıklarını ve bölge bölge, ülke ülke gezerek öğrencilere ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, bu çabalarının sonucunda Trakya Üniversitesinin bu yıl 4657 uluslararası öğrenciye sahip olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Edirne’nin Türkiye’nin en ucunda yer alan, farklı kültür ve medeniyete sahip, öğrenci çeşitliliği imkânı sunan renkli bir şehir olduğunu belirterek, Edirne’yi seçtikleri için uluslararası öğrencileri tebrik etti. Yörük, öğrencilerin her türlü sorunlarının çözümünde onlara destek olacaklarını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin 1361'de bu topraklarda kurulan ilk eğitim kurumlarının bir devamı niteliğinde olduğunu dile getirerek, bu kadim şehrin de uluslararası öğrencilerin en memnun olduğu şehirler sıralamasında ilk 5’te yer aldığını belirtti. Bu memnuniyette öncelikle Edirne’nin öğrenciler için uygun bir şehir olması, Edirnelilerin öğrenciye sahip çıkan bir anlayışa sahip olmaları ve başta Edirne Valiliği olmak üzere Trakya Üniversitesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının öğrenciye verdikleri desteğin etkili olduğunu dile getirdi. Öğrencilere seslenen Tabakoğlu, “Dünyanın dört bir yanından, 80 farklı ülkeden öğrenci Trakya Üniversitesinde buluştu. Türkiye'de de 81 ilden öğrencimiz var. Burayı bir aşure kazanı gibi düşünüyorum. Hep farklı renkler, farklı isimler bu aşure kazanında hep beraber kaynayacağız. Dünyanın en güzel tatlısı olacağız. Edirne uluslararası öğrenci için her zaman bir cazibe merkezi olmuştur. Her yıl uluslararası öğrencilerle yapılan memnuniyet anketinde Edirne ilk beş içerisinde yer almaktadır. Bu anlamda Edirne’de uluslararası öğrenci olmak ayrıcalıktır. ” dedi.

Uluslararası öğrencilerin Trakya Üniversitesinden donanımlı bireyler olarak mezun olacaklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Sizleri bu aziz milletin ay yıldızlı bayrağının altında en iyi şekilde yetiştireceğiz, bundan hiç şüpheniz olmasın. Artık bu ülke de bu vatan da aynı zamanda sizindir. Dünyanın birçok ülkesinde öğrencilerimiz var. Onlarla gurur duyuyoruz. Balkanlar'da pek çok belediye başkanımız, doktorumuz, milletvekilimiz var. Geçen yıl bir mezunumuz Afrika'da Cumhurbaşkanı adayı oldu. Mezun olduktan sonra sizlerin de önemli yerlere geleceğinizden, alanınıza önemli katkılar sunacağınızdan şüphem yok. Dünyanın neresine giderseniz gidin başarılı olacağınıza inanıyorum. Dünya çok zor bir zamandan geçiyor. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya arzu ediyoruz. Ve bunu sizlerle başaracağız. ” dedi.

Edirne Valisi Yunus Sezer ise hayatlarında yeni bir sayfa açan öğrencilere, “Bu güzide şehre hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Vali Yunus Sezer “Trakya Üniversitesi, özellikle Balkanlar konusunda gurur verici faaliyetler gerçekleştiriyor. Gördüğüm kadarıyla da mezun olan öğrencilerimizden ve buraya başlayan öğrencilerimizden de güç alarak bu faaliyetleri artırarak devam ediyorlar. Çünkü biz sadece eğitim vermiyoruz. Burada öğrencilerimizin gönlüne de dokunmaya çalışıyoruz. Gönül bağları da kuruyoruz. Gerçekten üniversitede de beraber okuduğumuz arkadaşlarımızı halen daha sevgi ile muhabbetle yad ediyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde Edirne’deki kadar uyumlu bir toplumu göremezsiniz. Edirne'de Yahudilere ait mezarlıklarımız, havramız, Hristiyanlara ait mezarlıklarımız, kilisemiz ve camilerimiz yüzyıllar boyunca beraber aynı mahalleyi paylaşmışlar. Yüzyıllar boyunca çok güzel komşuluklar, çok güzel dostluklarla beraber yaşamışlardır. Biz burada sadece eğitim vermiyoruz. Aslında dünyanın ve ömrün çok kısa olduğunu ve geçici olduğunu, aslında her şeyi paylaşmak gerektiğini de anlatmaya çalışıyoruz. Sevginin, muhabbetin dünyada kalıcı olan duygular olduğunu, dünyanın herkese yeteceğini, kavga etmemenin, savaşmamanın gerektiğini de anlatmaya çalışıyoruz. Burada barışı, paylaşmayı öğrenirsiniz. Güzel bir üniversite, güzel bir şehir, güzel bir şehir halkı. Sizleri kendi evlatları gibi görecek, ilgilenecek bir yönetiminiz var. " dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Balkan Kongre Merkezi fuaye alanında birbiriyle tanışan öğrenciler, programın ikinci oturumunda Edirne İl Göç İdaresi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Trakya Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık UAM ve Dış İlişkiler UAM hizmetleri hakkında bilgilendirildi.


Ek Resimler
Bu içerik 07.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 141 kez okundu.