Trakya Üniversitesi İle Bulgaristan Şumen Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü Ve Bulgar Basın Mensuplarından Ziyaret

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Edirne İl Müdürlüğü ile Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosluğu iş birliğinde yürütülen proje çerçevesinde, Bulgaristan’dan Edirne’ye gelen Bulgar basın mensupları ile ikili iş birliği protokolü için Edirne’de bulunan Bulgaristan Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev ve beraberindeki heyet, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyarete, Bulgar basın mensupları ile birlikte Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Vassil Petkov Valchev, Başkonsolos Danışmanı Andon Andonov, Razgrad Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Radka Mincheva Mincheva ve Edirne Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ender Aydın ile birlikte, ikili iş birliği protokolüne imza atmak için gelen Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev ve Şumen Üniversitesi Genel Kurul ve Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yuriy Pradanov katıldı. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ile Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Öğr. Gör. Nurgül Sarsılmaz da ziyarette hazır bulundu. Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleşen ziyarette, Bulgaristan’ın Razgrad ve Şumen kentlerinden gelen basın mensuplarına Trakya Üniversitesi tanıtılarak, üniversitenin Balkanlar’daki faaliyetleri hakkında bilgiler verildi.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostluk ilişkilerine katkı sunmayı ve ikili iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan proje kapsamında Edirne’ye gelen Bulgar gazetecilerle sohbet eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Edirne’nin tarih boyunca pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan önemli bir kent olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Edirne, 8.300 yıla uzanan tarihi geçmişiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, üç büyük nehrin ve tarihte önemli yolların kesiştiği bir yer. Komşu ülke Bulgaristan’la giderek artan, gelişen ikili ilişkilerimiz var. Bilim, eğitim, sanat ve kültür anlamında oluşturulan iş birlikleri ve kurulan ilişkiler iki ülke arasında kardeşlik ve dostluk bağlarını kuvvetlendiriyor. Bu anlamda önemli katkıların gerçekleşeceğini düşündüğüm ziyaretlerinden dolayı Bulgaristan’dan gelen basın mensupları ile Şumen Üniversitesi Rektörü’ne ve beraberlerindeki heyete teşekkür ediyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi’nin, Balkanlar ve bölgenin en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar’a yönelik önemli bir vizyonu var. 3.200’e yakın uluslararası öğrencimizin yaklaşık 3.000’i Balkanlar’dan. Bulgaristan, Balkan coğrafyasından ülkemize gelen öğrenciler arasında önemli bir yere ve çoğunluğa sahip. Eğitim ve öğretimin yanı sıra sağlık alanında da önemli bir güce sahip Trakya Üniversitesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Balkanlar’ın en önemli sağlık kuruluşu olarak, dünyanın birçok ülkesinden gelen hastalara sağlık hizmeti veriyor. 1100 yatak kapasitesi, donanımlı sağlık çalışanları ve modern alt yapısıyla Balkanlar’a ve bölgesine önemli katkılar sunuyor. Türkiye’de 206 üniversite var, ancak biz istiyoruz ki Balkanlar ve bir üniversite dendiğinde akla önce Trakya Üniversitesi gelsin. Türkiye’deki tüm üniversiteler bilirler ki, Balkanlarla ilgili bir iş yapılacağı zaman önce Trakya Üniversitesi akla gelir. Bu durumu daha güçlü hale getirmek için çalışıyoruz.” dedi. Balkan Üniversiteler Birliği’nden de söz eden Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin bu birliğin kurucu üyesi ve kalıcı genel sekretaryası olduğunu hatırlatarak, birliğin 70 olan üye üniversite sayısını iki yıl içerisinde 100’e çıkartarak Balkanlar’da iş birliği ve dostluk ilişkilerini artırmak istediklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dış İlişkilerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz’a destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederek, konuşmasına son verdi.

Bulgaristan Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev, misafirperverliklerinden dolayı Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Trakya Üniversitesi ile olan iş birliklerinin tesadüfi olmadığını belirterek, “Trakya Üniversitesi ile olan, ve çok hızlı geçen 20 yıllık birlikteliğimiz bizim için çok değerli. Trakya Üniversitesi ile aramızda olan iş birliği sözleşmesi, uluslararası anlamda bizler için en geniş çapta önem taşıyan protokol. Şu anda da halihazırda pek çok iş birliği anlaşmamız olmakla birlikte, geçerliliğini hiçbir şekilde yitirmeyen ve korumayı başaran tek sözleşmemiz Trakya Üniversitesi ile olan. 20 Şubat 1998’de temellerini attığımız iş birliği anlaşmamızı, bugün 5 yıl süreyle yenileyecek olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Az önce konuk defterine yazmış olduğum notta da, önümüzdeki 20 yıl daha iş birliğini devam ettirmek yönündeki dileklerimi ifade etmiştim. Bizler, gerçekten de Trakya Üniversitesi ile olan aktif iş birliğimizi devam ettirdiğimiz için mutlu ve gururlu olarak buradaki meslektaşlarımıza şükranlarımızı iletmek istiyoruz. Her türlü konuda gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri, değişim programları, ortak bilimsel ve kültürel faaliyetler noktasında memnuniyetimizi belirtmek isterim. Trakya Üniversitesi ile fen bilimleri ve sanat alanında da önemli iş birliği içerisindeyiz. Trakya Üniversitesi ile olan birliktelik, bizler için çok önemli ve değerli.” dedi.

Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev’in konuşmasının ardından, Trakya Üniversitesi ile Şumen Üniversitesi arasında uluslararası eğitimde iş birliği protokolü imzalandı. Her iki üniversitenin öğretim üyelerinin, ilgili alanlarda ortak bilimsel çalışmalar gerçekleştirmesini, olanaklar doğrultusunda ortak bilimsel araştırmaların hayata geçirilmesini, öğrenci ve öğretim elemanı değişimiyle belli dönemlerde ortak bilimsel ve kültürel faaliyetler düzenlenmesini içeren protokolü Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev imzaladı.

İmza töreninin ardından, Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev’in ziyaretinden ve Trakya Üniversitesi ile imzalanan iş birliği protokolünden büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, uluslararası alanda gerçekleştirdikleri iş birliği protokolleriyle Trakya Üniversitesi’nin uluslararası arenada daha da güçlü hale gelmesini hedeflediklerini belirterek, Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev’e teşekkür etti.

Ziyaret ve iş birliği protokolü kapsamında, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kalıcı dostluğun bir nişanesi olarak Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev’e özel bir çini motifi ve fincan takımı hediye ederken, Şumen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Habil Georgi Kolev de Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na el emeği bir fincan seti hediye etti.

Ziyarete eşlik eden Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural ve Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Vassil Petkov Valchev, üniversitelerin, ülkelerin dostluk ilişkilerinin gelişmesine önemli katkılar sağladığını belirterek, iki ülke üniversiteleri arasındaki dostluk ilişkilerinin artarak devam etmesini diledi.

Ek Resimler
Bu içerik 03.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 647 kez okundu.