Trakya Üniversitesi İle Sırbistan Belgrad Üniversitesi Arasında İkili İş Birliği Protokolü

Trakya Üniversitesi, uluslararası eğitim alanında gerçekleştirdiği iş birliği anlaşmaları ve protokollerine bir yenisini daha ekledi. Sırbistan’ın Belgrad kentine giden ve burada bir dizi temasta bulunan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Belgrad Üniversitesi’ni ziyaret ederek görüşmeler gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar ve Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz eşlik etti.
 
Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç eşliğinde, Belgrad Üniversitesi’ni ziyaret eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki heyet, Belgrad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivanka Popović ile eğitimsel ve bilimsel iş birliği konularında görüşmek ve ortak protokole imza atmak üzere bir araya geldi. Eğitim alanında iş birliği ile ikili ilişkiler kurulmasının amaçlandığı görüşmede, öğretim üyelerinin ortak bilimsel çalışmalar gerçekleştirmesi, farklı eğitim alanlarında iş birliği yapılması, ortak bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmesi, öğrenci, öğretim elemanı değişimi, projeler üretilmesi ve yürütülmesi, ortak bilimsel ve kültürel faaliyetler düzenlenmesi konuları ele alınarak, ikili iş birliği anlaşmasına imza atıldı. Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar ve Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz’ın da katıldığı törende, Belgrad Üniversitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nenad Zrnić ve Dış İlişkiler Sorumlusu ve Erasmus Koordinatörü Dr. Nikola Savic de hazır bulundu.
 
İmza töreni öncesi konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Belgrad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivanka Popović’e yeni başladığı görevinde başarılar dilerken, Prof. Dr. Ivanka Popović’i ziyaret eden ilk Rektör olmaktan da mutluluk duyduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi, misyonu gereği Balkanlar’a odaklanan ve bu coğrafyada faaliyet gösteren en önemli kurumdur. 3.200’e yakın uluslararası öğrencimizin yaklaşık 3.000’i Balkanlar’dan. Türkiye’de 206 üniversite var ve Türkiye’deki üniversiteler bilirler ki, Balkanlar ile ilgili bir iş yapılacağı zaman, en önde Trakya Üniversitesi gelir.” dedi. Trakya Üniversitesi’nin 70 üniversitenin üye olduğu Balkan Üniversiteler Birliği’nin daimi sekreteryası ve kurucu üyesi olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Birliğin 70 olan üye üniversite sayısını, kısa zamanda 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu noktada, Balkanların en köklü ve eski üniversitelerinden biri olan Belgrad Üniversitesi’ni de bu birlik içerisinde aramızda görmenin bize güç katacağına inanıyoruz. İki üniversite arasında imzalanacak protokolün en kısa zamanda eyleme dönüşmesi ve sosyal, kültürel, bilimsel faaliyetler düzenlenmesi amacıyla, Balkanlar’da kurulan en eski Türkoloji Bölümü öğrencilerini Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isterim. Ayrıca üniversitenizin tıp fakültesi öğrencilerine, Balkanların en büyük hastanesi olan 1100 yatak kapasiteli ve 250 öğretim üyesinin hizmet verdiği Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde staj imkânı da sağlayabiliriz. Rektörümüzü Edirne’de görmek de bizleri mutlu edecektir.” dedi.
 
Belgrad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivanka Popović ise üniversitelerinin, Sosyal ve Beşeri, Tıp, Fen, Matematik, Teknoloji ve Mühendislik olmak üzere 4 ayrı alanda değerlendirilebilecek 31 fakülteyle 100 binin üzerinde öğrenci, 5.000 akademisyen ve 3.000 çalışana sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ivanka Popović sözlerini şöyle sürdürdü: “210 yıldır kesintisiz eğitim hizmeti veren bir kurum olarak, Uluslararası Şangay indeksinde en iyi 300 üniversite arasındayız. Trakya Üniversitesi ile pek çok konuda iş birlikleri, değişim programları, ortak bilimsel ve kültürel faaliyetler gerçekleştirmekten dolayı mutluyuz. İş birliği protokolünün her iki üniversite için de hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
 
Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ise  Balkanlar’da önemli ve yoğun faaliyetleri olan iki üniversite arasındaki protokolden dolayı mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Eğitim alanında gerçekleştirilecek her türlü iş birliğine destek vermeye hazırız.” dedi.
 
Konuşmaların ardından, Trakya Üniversitesi ile Belgrad Üniversitesi arasında, uluslararası eğitimde iş birliği protokolü imzalandı. Her iki üniversitenin öğretim üyelerinin, ilgili alanlarda ortak bilimsel çalışmalar gerçekleştirmesini, olanaklar doğrultusunda ortak bilimsel araştırmaların hayata geçirilmesini, öğrenci ve öğretim elemanı değişimiyle belirli dönemlerde ortak bilimsel ve kültürel faaliyetler düzenlenmesini içeren protokol, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Belgrad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivanka Popović arasında imzalandı. İmzaların atılmasının ardından, iki ülke ve üniversitenin dostluğunun nişanesi olan hediyeler karşılıklı takdim edildi.
Ek Resimler
Bu içerik 26.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 899 kez okundu.