Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Macaristan’da Temaslarda Bulundu

Macaristan Szeged Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. László Rovó’nun daveti üzerine Rektör Prof. Dr. Erhan TabakoÄŸlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri HatipoÄŸlu ile Dış Ä°liÅŸkiler Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz’dan oluÅŸan Trakya Üniversitesi heyeti bir dizi temaslarda bulunmak üzere 9-10 Ekim 2019’da Macaristan’a ziyarette bulundular. Szeged Üniversite ile hayata geçirilecek projelerin konuÅŸulduÄŸu ziyarette baÅŸta 2+2 Çift Diploma Programı olmak üzere iliÅŸkilerin güçlendirilmesi konusunda fikir birliÄŸine varıldı. Ziyarette Macar-Türk Tarihi duayeni ünlü tarihçi Prof. Dr. M. Tayyip Gökbilgin’in oÄŸlu Altay Gökbilgin de bulundu.

Rektör Prof. Dr. Erhan TabakoÄŸlu baÅŸkanlığındaki Trakya Üniversitesi heyeti ile Macaristan’ın en iyi üniversitesi olarak kabul edilen Szeged Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. László Rovó, Uluslararası Ä°liÅŸkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peter Zakar, Toplum ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Klara Sandor, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. János Tajti, Tarih Bölüm BaÅŸkanı ve Osmanlı-Türk Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Sándor Papp’tan oluÅŸan Szeged Üniversitesi heyetinin yaptıkları görüÅŸmelerde Trakya Üniversitesi Macar Dili ve Edebiyatı Bölümünde 2+2 Çift Diploma Programı ile öÄŸrencilerin ilk 2 yıl Macaristan Szeged Üniversitesinde, sonrasındaki 2 yılda Trakya Üniversitesinde eÄŸitim almasını saÄŸlamaya yönelik protokole yönelik görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunuldu. Ayrıca iki üniversite arasında mevcut olan ikili iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸmasının kapsamının geniÅŸletilerek yenilenmesine karar verildi.

Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı ve en önemli üniversitelerinden birisi olan Trakya Üniversitesini ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını dile getiren Szeged Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. László Rovó “Ä°ÅŸ birliÄŸimizi geliÅŸtirmek ve Trakya Üniversitesinde var olan Macar Dili ve Edebiyatı Bölümünü aktif hale getirmek için her türlü desteÄŸi vermeye hazırız. Görevli hocalarımız 2+2 Macar Dili ve Edebiyatı Bölümü Çift Diploma Programının en kısa zamanda hayata geçirilmesi konusunda çalışmalara baÅŸladılar. Bunun dışında özellikle Sosyal Bilimler, Edebiyat ve Tıp Fakültelerindeki öÄŸretim üyelerinin bir araya gelerek diyaloÄŸun artırılması her iki üniversite için çok yararlı olacaktır.” dedi.

Ortak tarihi köklerimizden ve iki milletin benzerliklerinden ötürü Türk halkının her zaman Macaristan’a sempati duyduÄŸunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan TabakoÄŸlu “Aynı topraklardan yola çıkmış, farklı coÄŸrafyaları yurt edinmiÅŸ, daha sonra yine aynı coÄŸrafyada yolları kesiÅŸmiÅŸ ve uzun yıllar bir arada yaÅŸamış bu iki milletin iÅŸ birliklerini geliÅŸtirmesinde memnuniyet duyuyoruz. Macaristan’ın en güçlü üniversitesinin iÅŸ birliÄŸinde Macar Dili ve Edebiyatı Bölümünün açılacak olması bizleri ziyadesiyle mutlu edecektir. Çok iyi biliyoruz ki tarihimizi iyi bilmek için Macar tarihini de bilmemiz gerekiyor. Bu gereksinimden yola çıkarak Szeged Üniversitesinin Tarih Bölümü ile de iÅŸ birliÄŸi gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bu iÅŸ birliklerini inanıyorum ki zaman içerisinde farklı birimleri kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸleteceÄŸiz. Bugün Ülkemizin yaÅŸamış olduÄŸu süreçte bizimle aynı düÅŸünen ve bize desteklerini açıkça beyan eden Macaristan ile ortak tarihimizi, ortak geleceÄŸe dönüÅŸtürmek için çalışmaya imza atmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.
Editör: Fırat Güngör
Ek Resimler
Bu içerik 15.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 464 kez okundu.