Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Üsküp’te Türkçe Eğitim Günü Kutlamalarına Katıldı

Türkiye’de Balkanlar’ın sesi olan, Balkanlı soydaş ve akraba topluluklarının sevinçlerini ve hüzünlerini birlikte paylaşan Trakya Üniversitesi, Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk halkını “21 Aralık Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı”nda da yalnız bırakmadı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’in davetlisi olarak, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü dolayısıyla düzenlenen kutlama programına katıldı.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen programa ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Prof. Dr. Mustafa Şentop'un yanı sıra Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, milletvekilleri, parti genel başkanları, akademisyenler ve öğretmenler ile çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmaları MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından geçekleştirildi.

Açılış konuşmalarının ardından programda, Avrasya Yazarlar Birliği ve Balkan Yazarlar Birliği tarafından tertiplenen “Balkanlar Online Yazarlık Atölyesi 2019-2020 Eserleri, Hikâye-Deneme-Şiir" adı altında toplanan kitabın tanıtım ve ödül töreni düzenlendi.

Program kapsamında ayrıca, TİKA, YEE ve MATÜSİTEB iş birliğinde ülke genelinde ilkokul, lise, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen "Türk Dünyası Türkçe ile El Ele" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

21 Aralık Türkçe Eğitim Günü dolayısıyla düzenlenen kutlama programı, "Kuzey Makedonya'da Türkçe Eğitimi ve Öğretimin Tarihsel Bağlamda Değerlendirilmesi: Dün, Bugün ve Yarın" konulu panelle sona ererken katılımcılar program kapsamında ayrıca, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Kültür Başkentleri" fotoğraf sergisini gezdi.
Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin resmî bayramı olarak kutlanan “21 Aralık Türkçe Eğitim Günü” 18 Aralık tarihinde, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen özel bir programla da kutlanmış, Trakya Üniversitesinin Youtube ve Facebook sayfalarından canlı olarak yayınlanan etkinliğe Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçisi Jon Ivanovski, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin ve Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat gibi önemli isimler katılmıştı.

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen kutlama programında da Makedonya Türk halkının yanında olan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, burada yaptıkları görüşmelerde Trakya Üniversitesi olarak Kuzey Makedonya özelinde tüm Balkanlar için yaptıkları çalışmalardan bahsederek kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nın, Kuzey Makedonya’da yaşayan Türkler için olduğu kadar Trakya Üniversitesi için de oldukça önemli olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı, 2018 yılından itibaren geleneksel olarak her yıl, başta Kuzey Makedonya’dan gelen öğrenciler olmak üzere Trakya Üniversitesi’nde öğrenim gören yüzlerce uluslararası öğrencinin katılımı ile büyük bir coşkuyla kutladıklarını vurguladı. “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” programı vesilesiyle, Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te, soydaşlarla ve Makedonya Türkleri ile görüşen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türk toplumunu temsil eden genç nesillerin Türk dilinin yanı sıra tüm alanlarda kaliteli bir eğitim almasına ve bunun için uygun şartların temin edilmesine yönelik Trakya Üniversitesi’nin ilgi ve desteğinin her zaman kendileriyle beraber olacağının altını çizerek, bu vesileyle gerçekleştirilen organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Ek Resimler
Bu içerik 25.12.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 204 kez okundu.