S
Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı (YÖS) Çalıştayı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkiler Birimi ev sahipliğinde YÖK ve ÖSYM ortaklığı ile düzenlenen "Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı (YÖS) Çalıştayı"nda Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen temsilciler ile birlikte sınav sistemi ve neden olduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri tartışıldı.
30 farklı üniversiteden davetlinin katıldığı çalıştayda; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Komitesi üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve Üniversitemizi temsilen Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Murat TÜRKYILMAZ, Üniversitemiz Dış İlişkiler Danışmanı Prof.Dr. Hilmi İBAR hazır bulundular.
Çalıştay programı içerisinde konuşma yapan YÖK Yürütme Komitesi üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, üniversitelerin yurt dışında uyguladığı sınavların yol açtığı sorunlara ve bu sorunların nedenlerine değindi Prof. Dr. Er, konuyla ilgili şunları söyledi: "Birden fazla üniversite bir ülkede aynı gün ya da çok fazla sayıda sınav uygulayabiliyor. Bu ve bu gibi durumlar Türk Yükseköğretim Sistemi hakkında olumsuz bir yargıya neden olabilir. Biz YÖK olarak bu yanlışları sürdürmeme kararındayız. Bu nedenle bu çalıştay da bize fikir vermesi açısından ve zamanlaması bakımından da çok iyi oldu. Çalıştay sonunda bize ulaştırılacak rapor da kesinlikle dikkate alınacaktır." dedi.
Üniversiteler arasında YÖK onaylı kurulacak bir komisyon ile bölgesel bazda yapılacak sınavlar üzerinde tartışmaların devam ettiği çalıştayda Üniversitemiz temsilcileri 2011 yılında merkezi sınavın neden kaldırıldığı ve doğurduğu sorunlar hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Ayrıca Trakya Üniversitesi'nin Balkanlardan en çok öğrenci alan üniversite olması, coğrafi ve kültürel ortaklık, bölgeyi adım adım tanıması gibi etkenleri katılımcılara anlatarak bu tecrübeyi diğer üniversitelerle paylaşmaktan ve bölgeden ülkemize olan öğrenci akışında kaliteyi artırıcı önlemlerin alınmasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekten Üniversitemizin kaçınmayacağını bildirdiler.
Üniversitelerin YÖS ile ilgili olarak neler yaptığı, neler yapabileceği hususunda herkesin fikrini paylaşarak tartıştığı, çözüm önerileri sunduğu çalıştay sonucunda ortaya çıkan sonuç bir rapor hâlinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na sunulacak.