S
Leonardo da Vinci Programı
Leonardo da Vinci Programı
Leonardo da Vinci Avrupa Birliği Mesleki Eğitim programıdır. Tüzel kişilik sahibi tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlar, eğitim kurumları ile KOBİ, STK ve yerel idareler Leonardo da Vinci projesi sunabilmektedir.
Leonardo da Vinci Programı Nedir ?
Leonardo da Vinci AB'ne üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir programdır.
Bu program; ülkeler arası işbirliğinin kullanılarak mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalarında kalitenin geliştirilmesini, yeniliklerin teşvik edilmesini ve Avrupa boyutunun yükseltilmesini amaç edinmiştir.
Üye Devletlerin mesleki eğitimin kapsamı ve organizasyonu konusundaki sorumluluğuna, kültürel çeşitliliğe ve dil çeşitliliği dikkate alınarak gerçekleştirdikleri eyleme destek olmaya çalışılmaktadır. Bunun için mesleki eğitim alanındaki ülkeler arası işbirliği projelerine hibe desteği verilmektedir.
Amaçlar ve Hedefler
Programın üç genel hedefi vardır;
A. Kişilerin, özellikle gençlerin, temel mesleki eğitim içinde tüm düzeylerde beceri ve yeterliliklerinin artırılması; Bu hedef, istihdamın artırılması ve mesleki entegrasyonun/yeniden entegrasyonun kolaylaştırılması amacıyla diğerleriyle birlikte iş-bağlantılı mesleki eğitim ve çıraklık yoluyla gerçekleştirilebilir.
B. Özellikle teknolojik ve örgütsel değişimi güçlendirmek üzere uyum sağlayabilmeyi artırıp geliştirmeye yönelik sürekli-mesleki eğitimde ve hayat-boyu beceri ve yeterlilikler kazanmada kalitenin yükseltilmesi, bunlara erişimin iyileştirilmesi.
C. Rekabet edebilmeyi ve girişimciliği, yeni istihdam fırsatları açısından da, geliştirmek üzere mesleki eğitimin yenileşme sürecine katılımını destekleyip artırmak. Bu çerçevede, üniversiteler dahil mesleki eğitim kurumları ile işletmeler (özellikle KOBİ'ler) arasında işbirliğinin artırılmasına özel önem verilecektir.
İlk iki hedef kapsamında yenilikçi danışma ve rehberlik yaklaşımları özel önem taşır.
Söz konusu üç hedef uygulanırken;
İşgücü piyasasında engelliler dahil en fazla dezavantajlı konumda bulunanların eğitim almasını kolaylaştıracak uygulamaların geliştirilmesi,
Eğitimde ayrımcılıkla mücadele etmek üzere kadın ve erkeklere eşit fırsatlar
konularındaki tekliflere özel önem verilecektir.
Leonardo da Vinci İle Sağlanacak İmkanlar
Programa katılan ülkelerde mesleki eğitim sistemlerinin ve uygulamalarının kalitesinin artırılması, yenilikler geliştirmek ve ulusal mesleki eğitim politikalarına katma değer sağlanması.
Her düzeydeki mesleki eğitimde Avrupa boyutunun teşvik edimesi, ülkeler arası çalışma şartlarına uyumun geliştirilmesi.
Sürekli mesleki eğitimin teşvik edilmesi ve ülkeler arası çalışma şartlarına uyumun geliştirilmesi.
Sürekli mesleki eğitim ve ömür boyu öğrenme isteğinin güçlendirilmesi, yarının mesleklerine hazırlanma ve teknolojik değişimlere uyumun teşvik edilmesi.
Modern teknolojiler alanında eğitim ve müteakip eğitimde; yüksek okullar, mesleki eğitim tesisleri ve işletmelerin daha fazla karşılıklı etkileşiminin sağlanması.
Mesleki eğitim alanında dil yeterliliklerinin geliştirilmesi ve ortak termino-lojinin oluşturulması.
Özellikle gençler için temel mesleki eğitimin desteklenmesi ve teşvik edilmesi.
Mali, sosyal veya fiziksel nedenlerle eğitimden yararlanamamış kişiler için temel mesleki eğitimi veya ileri düzeydeki eğitimlere erişimin kolaylaştırılması.
Mesleki eğitimde bayanların fırsat eşitliğinin teşvik edilmesinin sağlanması.
Mesleki danışmanlık sistemlerinin kurulmasının teşvik edilmesi, bağımsız sürekli eğitim ve açık öğrenim yöntemlerinin gelişmesine katkı sağlanması.
İlgili Siteler
- Ulusal Ajans web siteleri
http://ec.europa.eu/education/programmes/llp/national_en.html - Compendium(AB Komisyonunca desteklenen B&C Tipi Projeler Katoloğu)
- AB Komisyonu
- Tam teklif aşamasındaki B Tipi projelerin girilmesi gereken web sayfası
- CEDEFOP(European Centre for Development of Vocational Training)
- Europass
- European Training Village
- European Training Foundation(ETF)
- Thematic Grup 3(TG3) "Common Quality Assurance Framework(CQAF)" Dokümanları Web Sayfası
- Avrupa Merkez Bankası Döviz Kurları
- AB yayınları
2008 Hareketlilik Projeleri Sözleşme Öncesi Tamamlanması Gereken Belgeler.zip (200.69 KB) 2008 İdari ve Mali Rehber.pdf (113.67 KB) 2008 Ortaklık Projeleri Sözleşme Öncesi Tamamlanması Gereken Belgeler.zip (31.58 KB) 2008 yılı LdV Hareketlilik Projeleri Başlangıç Toplantısı Sunuları.zip (2.26 MB) 2008 yılı LdV Ortaklık Projeleri Başlangıç Toplantısı Sunuları.zip (444.88 KB) 2008 yılı LdV Ortaklık Projeleri Final Raporu.doc (133.5 KB) 2008 yılı LdV Ortaklık Projeleri İlerleme Raporu (30 Haziran 2009'a kadar imzalanıp gönderilmeli).doc (53 KB) 2008 yılı LdV ToI Projeleri Başlangıç Toplantısı Sunuları.zip (1.14 MB) 2008 yılı Sözleşme Ekleri, Nihai Rapor Hazırlama Rehberi ve KDV Muafiyet Belgesi.zip (1.01 MB) sss.doc (149.5 KB) Tümünü Sıkıştır ve İndir